zaterdag 12 maart 2011

Astrid Joosten presenteert binnenkort VARA-satire Kanniewaarzijn

Astrid Joosten gaat voor de VARA het satirisch programma Kanniewaarzijn maken. Vanaf 8 april zal zij zeven weken lang te zien zijn op vrijdagavonden om 22.30 uur op Nederland 1. Astrid Joosten, ondersteund door een team van gerenommeerde cabaretiers, stelt absurde situaties aan de orde die voortkomen uit de regelgeving en het gedrag van overheden, instanties, bedrijven en burgers.
Kanniewaarzijn is een moderne uitwerking van het format ‘Hoe bestaat het‘ dat de VARA tot 1981 zes seizoenen lang uitzond. Naast consumentenleed wordt ook het nieuws op geheel eigen wijze becommentarieerd. Daarmee vertoont ‘Kanniewaarzijn’ ook lichte trekjes van het legendarische VARA-programma ‘Zo is het toevallig ook nog eens een keer’.
Astrid Joosten was zelf één van de bedenkers van het programma en van de titel ‘Kanniewaarzijn’. In haar tv-programma ‘Alles draait om geld’, dat in 2009 en 2010 bij de VARA te zien was, zat al de rubriek ‘Weggegooid geld’, waarin aandacht werd besteed aan geld dat door de overheid en door bedrijven over de balk gesmeten wordt. Die rubriek komt integraal terug.
Astrid Joosten: “In ‘Kanniewaarzijn’ ben ik de centrale presentator die de zaken met een introductie neerzet, waarna ons geweldige panel de situatie uitbeeldt. Vervolgens haal ik het verhaal weer naar de werkelijkheid, om de kijker duidelijk te maken dat het geen verzinsel is. Bij sommige zaken voer ik ook een gesprek met de betrokkenen zelf. Wij brengen de absurditeit van een verhaal in beeld, waarbij het best kan dat alles juridisch gezien klopt. Kijkers kunnen in eerste instantie lachen om de hilarische voorstellingen, maar uiteindelijk moet iedereen het er over eens zijn dat het ‘niet waar kan zijn’ en dat er dus iets moet veranderen.”
Aan ‘Kanniewaarzijn’ wordt meegewerkt door een team van bekende cabaretiers en prominenten, onder wie Plien van Bennekom, Mike Boddé, Annick Boer en Arthur Japin. Daarbij is de spelregie in handen van Kees Prins. De sketches in het programma worden geschreven door een viertal schrijvers van naam: George van Houts, Tom de Ket, Jan Kuitenbrouwer en Justus van Oel.
‘Kanniewaarzijn’ met Astrid Joosten is vanaf 8 april om 22.30 uur te zien bij de VARA op Nederland 1.
De Vara komt begin april wekelijks met Kanniewaarzijn, een satirisch programma gepresenteerd door Astrid Joosten. Kanniewaarzijn kan worden gezien als een doorstart van Hoe Bestaat Het, waarvoor in januari al een pilotaflevering werd opgenomen. Astrid stelt – ondersteund door een team van gerenommeerde cabaretiers en andere prominenten – absurde situaties aan de orde, die voortkomen uit de regelgeving en het gedrag van overheden, instanties, bedrijven en burgers.

De Vara illustreert: “Een politieman die zichzelf op de bon slingert om maar op zijn bonnenquotum uit te komen. Of een man die zijn autobanden kapot rijdt door gaten in de weg en vervolgens – wanneer hij zich beklaagt – door de gemeente naar de provincie wordt verwezen, van de provincie naar het Rijk en van het Rijk weer terug naar de gemeente.
Kanniewaarzijn houdt overheden, bedrijven en instanties, maar ook burgers en consumenten een spiegel voor. Regelmatig bevinden mensen zich in een situatie, die niet strookt met de uitgangspunten van bepaalde regelgeving. Vaak ligt de oplossing voor de hand, maar weigert de overheid, de instantie of het bedrijf in kwestie om maatwerk te leveren. Iedereen in de omgeving zegt: Kanniewaarzijn, maar toch gebeurt het.”
Aan Kanniewaarzijn wordt meegewerkt door een team van bekende cabaretiers en prominenten, onder wie Plien van Bennekom, Mike Boddé, Annick Boer en Arthur Japin. Daarbij is de spelregie in handen van Kees Prins. De sketches in het programma worden geschreven door een viertal schrijvers van naam: George van Houts, Tom de Ket, Jan Kuitenbrouwer en Justus van Oel.
Astrid Joosten: “Kijkers kunnen in eerste instantie lachen om de hilarische voorstellingen, maar uiteindelijk moet iedereen het er over eens zijn dat het ‘niet waar kan zijn’ en dat er dus iets moet veranderen. Naast consumentenleed wordt ook het nieuws op geheel eigen wijze becommentarieerd. Daarmee vertoont Kanniewaarzijn ook lichte trekjes van het legendarische Vara-programma ‘Zo is het toevallig ook nog eens een keer’, maar dan in een jasje à la 2011.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten